introimage
NATURALNY DOM najchętniej czytane

Najbardziej ekologiczna bateria łazienkowa nagrodzona

introimage
NATURALNY DOM najchętniej czytane

Zadowolenie z życia ma kolor zielony

introimage
NATURALNY DOM najchętniej czytane

Kolektory wchodzą na krakowskie dachy

07 May
Dom bez ścian
Napisane przez Organic |
Opublikowane w NATURALNY DOM Poprawiane: wtorek, 07 maja 2013 11:46
 
rozmiar czcionki zmniejsz czcionkę zwiększ rozmiar czcionki
Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Gdzie kończy się dom, a rozpoczyna ogród?

Częściowe zastąpienie muru w pełni rozsuwanymi taflami szkła pozwala na rozmycie granicy i subtelne przenikanie się dwóch światów – wewnętrznego i zewnętrznego. Architekci z pracowni mk27 poszli jednak o krok dalej. W stworzonym przez nich projekcie domu jednorodzinnego praktycznie cała elewacja została zastąpiona w pełni rozsuwanymi oknami PanoramAH! W ten sposób powstał niezwykły dom, który właściwie… nie ma ścian.


V4 House to dom jednorodzinny w Sao Paulo zaprojektowany przez pracownię mk27 należącą do znanego brazylijskiego architekta Marcio Kogana. Jest to parterowy budynek,  niższy od otaczającej go zabudowy i mocno nawiązujący do najlepszych tradycji modernizmu. Jego cechą szczególną jest niemal całkowite zatracenie granicy między wnętrzem domu a jego otoczeniem. W 2012 roku podczas światowego festiwalu architektury dom znalazł się na liście nominowanych projektów w kategorii „Housing”.

 

Salon na świeżym powietrzu


V4 House został zaprojektowany na planie litery L, utworzonej przez dwa moduły w kształcie podłużnych prostopadłościanów. W pierwszym, pod surowym betonowym dachem wspartym na kolumnach mieści się strefa dzienna. Fasadę tej części budynku z obu stron tworzą ogromne szklane drzwi PanoramAH!, które mogą zostać całkowicie rozsunięte i ukryte. Dzięki temu salon, choć pozostaje osłonięty przed deszczem i słońcem staje się praktycznie częścią ogrodu. Otwarta przestrzeń pełni funkcję rozległej werandy na świeżym powietrzu, a w chłodniejsze dni po zasunięciu przesuwnych drzwi – jasnego salonu z znakomitym widokiem na ogród. Pod solidnym „parasolem” znalazło się również miejsce dla dużej nowocześnie urządzonej kuchni i jadalni. Dodatkowym atutem powiększającym jednocześnie przestrzeń użytkową posesji jest słoneczny taras umiejscowiony bezpośrednio na dachu tej oryginalnej konstrukcji. Prowadzą do niego ledwo zaznaczone schody pojawiające się niespodziewanie na murze jednej z zewnętrznych ścian.


Podwójna osobowość V4 została podkreślona poprzez dobór mebli – prostych, ale funkcjonalnych sprzętów vintage w stylu skandynawskim, momentami nawiązujących do mebli ogrodowych . Odsłonięty beton, drewno oraz naturalny kamień, z którego zbudowane są zarówno wewnętrzne, jak i zewnętrzne ściany boczne dodatkowo rozmywa granicę między tym co jest otwarte, a tym co jest zamknięte.


 
Za ażurowym parawanem


Drugi prostopadle ustawiony do pierwszego moduł składający się na V4, przypomina nieco drewniane pudełko wynurzające się bezpośrednio z betonowej wiaty. Znajdują się w nim sypialnie, łazienki oraz pomieszczenia gospodarcze, które zostały osłonięte od świata zewnętrznego lekką perforowaną obudową zapewniającą mieszkańcom domu niezbędną prywatność. Ustawione w ogrodzie reflektory, podświetlające budynek w godzinach wieczornych, podkreślają ciepły charakter ażurowej osłony oraz łagodzą surowość betonu dominującą w otwartej części budynku.


 
Oprócz spektakularnego salonu, pomieszczeniem, któremu warto poświęcić więcej uwagi jest główna łazienka. Luksusowo urządzony salon kąpielowy został wyposażony w zastępujące całą ścianę przesuwne okno, za którym znajduje się mały prywatny ogród odseparowany od reszty domu. Po rozsunięciu przeszklonej ściany mieszkańcy V4 mogą rozkoszować się nie tylko kojącym widokiem, ale również odnieść wrażenie, że zażywają kąpieli bezpośrednio w ogrodzie.

Przykład domu w Sao Paulo pokazuje, że minimalizm w architekturze to kierunek, który nadal się rozwija. Nowoczesne materiały budowlane oraz innowacyjne rozwiązania umożliwiają realizację projektów, które jeszcze niedawno wydawały się futurystyczną mrzonką.

 
Autor zdjęć – Nelson Kon


Zobacz również:

Szkodliwe naturalne konserwanty w eko kosmetykach? Rok z życia lasu [FILM]>


Czyste biuro to zielone biurko>


Słowa kluczowe:

Osoby biorące udział w rozmowie - chcesz oficjalnie zabrać głos-zaloguj się

Komentarze (2)

  • Gość (Kasia)

    Stały link

    Piękny dom, ale nie na nasze warunki klimatyczne. U nas sprawdzają się raczej całoroczne oranżerie.

  • Gość (Asia)

    Stały link

    Udało nam się częściowo stworzyć otwarty taras, który zimą staje się oranżerią - wykorzystujemy okna przesuwne do otwierania lub zamykania przestrzeni. Nie wygląda może tak imponująco jak te, prezentowane na zdjęciach, niemniej bardzo cieszy zimą, kiedy mamy lepszy widok na ogród niż z okna.

Dodaj komentarz

Foto inspiracje: dom

Organic - ekologia, weganizm, wegetarianizm, zdrowy styl życia, zdrowe odżywianie, rodzicielstwo bliskości, ekologiczne zakupy, świadoma konsumpcja - Twoja strona natury

/W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej >